Hobby - info: skok na titulní stránku

Výstavy - říjen a listopad 2000

12.11.2000

Tento příspěvěk by se dal nazvat "ve znamení textilu a historie". V galerii G 7 na Letné měla inspirativní výstavu Kateřina Kočková. Nejen chytré batikované nápady, ale i perfektní naaranžování tón v tónu, jak je vidět na fotografiích. Nedalo se odolat... a tak prvním sáhnutím do peněženky byly zahájeny vánoční nákupy. Podle plánu by galerie měla navázat výstavou hedvábných kravat.

Z výstavy K. Kočkové - v červeném tónu Z výstavy K. Kočkové - v modrém tónu

Výstava tapisérií Alžběty Štulcové v Roztokách u Prahy už také skončila. Efektní byl trojdílný "Bumerang" s kombinací tkaní a stejnobarevné kůže. Byla použita jak v plochách, tak v řemínkách na obtáčení. Ostatní tapisérie byly z barevné vlny:

Z výstavy A. Štulcové - béžovomodrá tapisérie Z výstavy A. Štulcové - vínová tapisérie Z výstavy A. Štulcové - zelená tapisérie

Souběžně v horním sále zámečku v Roztokách u Prahy proběhla výstavka "ABC rozšafné hospodyně". Bylo zde možné nahlédnout do rukopisů starých kuchařských receptů a pokochat se historickým vybavením kuchyní. Jak se tak blíží konec století, muzea se snaží připomenout nám nostalgii starých dobrých časů, abychom si vážili civilizačního pokroku a možná se i zamysleli nad způsobem stravování.

Z výstavy o kuchyních - Z výstavy o kuchyních -

Naladěni na "historii" máte možnost si prohlédnout stálou expozici "Cesta pravěkem k českému státu" a zahrát si na archeology a konzervátory v interaktivní hře "Hledání minulosti". Navíc můžete navštívit výstavku o Zdence Braunerové a začínající výstavu hraček. A to vše za pouhých 20,- Kč.

Návazně nás na "život před 100 lety" láká muzeum v Jílovém u Prahy.

Do třetice: v Národním technickém muzeu jsou k vidění staré kuchyňské strojky a pračka na ruční pohon. Přehledně je vysvětlen vznik a zavádění technických vymožeností jako elektrické dopravy, osvětlení, kina apod. Vstup 60,- Kč opravňující k pohybu v celém objektu, katalog 100,- Kč a doprovodná soutěž s OD Tesco. Pozor, otevřeno jen do 16,30!
Ve vstupní hale nepřehlédněte fotografie hvězdáren a astronomické přístroje. Zkuste vyjímečně pozvat partnera na "romantickou procházku za hvězdami" - viz odkazy.

Vraťme se zpátky na zem. Z hlíny vzniká spousta krásných věcí, např. keramika rodiny Davidů ze Štěchovic je k vidění v galerii K + K v Bubenečské ulici. Je charakteristická hlinitými glazurami - šlemovkami a štětcovou malbou kobaltem. Malbu i glazuru nanáší na syrový střep bez přežahu, pálí v kasselské peci jehličnatým dřevem nad 1250° C po celý den. Každý výrobek je originálem:
Z výstavy štěchovické keramiky - sádláky Z výstavy štěchovické keramiky - zátiší s vázou a svícnem

Kdo má rád parádu, nemůže vynechat výstavu "Pera, pírka, peříčka" v Náprstkově muzeu. Na jednu stranu by se řeklo, že čelenky a další zdobné prvky jihoamerických Indiánů jsou odlehlé téma. Ale na své si přijdete při analýze podložek - z proutí, dřevěných štěpin, rostlinných provázků různě protkaných, sešitých nebo síťovaných. Nádherně barevné peří je přivázáno několika způsoby nebo přilepeno pryskyřicí. Fascinující jsou náhrdelníky z krovek, případně kusadel brouků. Ve vitrínách na schodišti pak ještě náhrdelníky ze skořápek různých ořechů, semen, zubů, kostí, perleti apod. Vstupné je 30,- Kč s malou brožurkou. Je otevřena denně mimo pondělí 9:00 - 17:30 (s polední přestávkou 12:00 - 12:45) do 3.12.2000.

Nataša

22.a 29.10.2000

V Uměleckoprůmyslovém muzeu vyběhněte do 1. patra, kde je reorganizovaná stálá expozice. Přelaďte se na textilní "vlnu" - první část je nazvaná "Příběh vlákna". Ve vitrínách jsou společenské šaty a doplňky z konce 18. století až 20. - 30. let 19. století. Dýchne na vás atmosféra starých časů a budete obdivovat kromě výšivek malované vějíře, rukavičky, kabelky atd. a s překvapením i nové šaty, inspirované stylem těchto let. V samostatné vitríně navazují obdobně oblečené panenky s porcelánovou nebo voskovou hlavičkou. V horním patře jsou bohatě zlatem vyšívané církevní oděvy. Kromě oděvů si na zdech sálu prohlédnete tkané tapisérie a rozměrné krajky. Část nábytku je intarzovaná nebo vyřezávaná. Výborným nápadem jsou skřínky se zásuvkami, kde si po otevření zblízka prohlédnete vzorníky tisků, výšivek, šitých a paličkovaných krajek, aplikací a potahových tkanin. Pro dokonalý dojem mi trochu chyběly nákresy s vysvětlením technik.

Cestou na Metro nahlédněte do Valentinské ulice, do Arzenálu Bořka Šípka. Od historie nás přeorientuje na modernu, cenově dostupnou pro VIP. Ale i letmý pohled stojí za to.

Kousek dál v Kaprové ulici v butiku Adelaida můžete obdivovat batikované a domalované oděvy a smalty Urbanových.

V Národním zemědělském muzeu v Kostelní ulici (hned vedle Národního technického muzea) studentky Střední umělecké školy textilních řemesel předvádí "Utkaný most" až do partnerské školy ve Finsku. O jejich činnosti můžete shlédnout video, ve vitrínách v prostoru sálu postup ve třech krocích: kreslený návrh, výběr materiálů a technik ve vzornících a nakonec hotový realizovaný výrobek.

Originál z Finska
Originál z Finska
Návrh k originálu z Finska
Návrh k originálu z Finska

Polštářky a tapisérie z pražské školy
Polštářky a tapisérie
z pražské školy
Židle a paraván z pražské školy
Židle a paraván z pražské školy

Pražská škola samozřejmě také předvádí vzorníky a popisy textilních technik vyšívání, krajek, tisků a tkaní. V celém prostoru má vystavené různé užitné výrobky s aplikacemi těchto technik, u nichž udivuje zejména pečlivé zpracování. Jak to dělají, budou předvádět 25.11. a 9.12.2000 od 9 - 17 hodin. POZOR, je to kratší doba, než obvykle výstavy končí! Celá výstava by měla trvat do 15.1.2001. Za 20,- Kč si můžete prohlédnout i stálou expozici vývoje potravinářského průmyslu a výstavu o českém géniovi Giuseppe Šebestovi v Tridentu. Splňuje představu renesančního člověka: studium chemie mu poskytlo dar analytického myšlení, takže se studiem pohádek přes loutkový a animovaný film dostal k pracovním činnostem - ergologii a etnografii. Ze jeho sbírek je vidět několik předmětů z "cesty vlny, dřeva a kovu", publikace, loutky, kresby a dokumentární filmy na videu. Souvislosti např. přírodních krystalů a architektury jsou tak názorné, že ani nevadí, že jsou mluvené v italštině.

Když už byla řeč o předvádění, chystáme se do KD OTAVA, Pertoldova 3346, Praha 4 - Modřany v sobotu 25.11.2000 od 10 - 18 hodin.

Na poslední chvíli můžete stihnout v Uměleckoprůmyslovém muzeu výstavu "Design v evropské krajině" - prodloužili ji do 5.11.2000, otevřeno kromě pondělí 10 - 18 hod., vstupné 50,- Kč (platí i na stálou expozici). K vidění jsou převážně díla Bohuslava Horáka. Charakterizuje je kombinace kovu a skla, přírodní motivy a zelená barva. Jeden příklad za všechny: představte si nepravidelně děrovaný plech svinutý do kornoutu a dovnitř vsazený další volně tvarovaný kornout z bílého skla, takže celé to připomíná květ Cally v nadživotní velikosti a funguje jako lampa. Nábytek a lemování zrcadel jsou zase z různě propletených drátů, konce místy opatřené skleněnou kapkou. Fotografovat se nesmí, ale k dispozici je výpravná publikace za 1200.- a katalog za 50,- Kč.

V Belvederu si nenechte ujít "Anatolské koberce III". Jak se říká - do třetice všeho dobrého. Motlitebních a truhlových koberců je tu poskrovnu, ale prostor dostaly velké kilimy na sezení (yastiky, sediry) a menší, méně vzorované jídelní (sofrahy). V popiskách je vždy snaha o klasifikaci vzoru, určení stáří a místa původu. Překvapivé jsou koberce s dlouhým vlasem na spaní (vlas byl v rubu jako izolace). Raritou je omotávaná zástěna z rákosu a podkládané výšivky kovovým vláknem na sametu. Výstava trvá do 12.11.2000, otevřeno od 10 - 18 hodin, vstupné 40,- Kč, doprovodné katalogy 35,- až 600,- Kč.

Nataša

------------------------------
Připomínky na .
Copyright ©2000 Ing. Natalie Marčanová.